Pilates

A gyakorlatok a felületi mozgató izmok mellett fokozottan hatnak a – más mozgásformák által mostohán kezelt – mélyizomzatra vagy más néven stabilizáló izmokra, így a pilates a test ruganyossá tétele mellett szebb tartást ad, és a mindennapos helytelen testtartások (irodai ülőmunka, rosszul beidegződött mozdulatok) korrigálására is szolgál.

A léleknek

A pilates gyakorlatok helyes kivitelezésének kulcsa a nagyon tudatos légzéstechnika, és a maximálisan a test mozgására történő odafigyelés. Ez – amellett hogy különlegesen jó testtudat érzékelést fejleszt ki – remekül kikapcsolja a mindennapok problémáin őrlődő agyat is, és a teljes test átmozgatásával együtt egy igazi kívül-belül megújító érzést, jobb közérzetet eredménye

A gépen végezhető un. excentrikus gyakorlatok során az izom megnyúlása közben erősíthetünk akár nehezen megdolgozható izomcsoportokat is. Az elnyújtott, fokozatosan felépített, ritmusos gyakorlatok javítják a koncentrációt, oldják a feszültséget és fokozzák hajlékonyságunkat. A Pilates módszer szimmetrikusan és minden testtájékot egyenletes erősít, még a nehezen formálható fenék, comb és törzsizomzatot is. Az excentrikus erősítés lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük a hölgyek számára nem kívánatos izomtömeg növekedést.

Mi a pilates hatása?

A gyakorlatok főként a mély hasizom és a hátizom megerősítésére, stabilizálására, az erős és karcsú végtagok kialakítására koncentrálnak.
A vázizomzat megerősítése során a gerinc, a csípő és a vállízület mozgékonyabbá válik.

Az izomzat esztétikus kidolgozottságát az edzés során harmonikusan váltakozó erősítő nyújtó gyakorlatokkal érjük el.

Az edzés során történő tudatos légzés segíti koncentrációs készségünket, növeli teljesítőképességünket.

Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában.

A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magában foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható.

„A boldogság előfeltétele a testi fittség. Értelmezésünkben a testi fittség azt jelenti, hogy kialakítunk és fenntartunk egy olyan egységet, melyben egy szép egyenletesen formált test és egy ép elme együtt képes lesz természetesen, könnyedén és kielégítően végrehajtani különféle napi feladataink sokaságát, mindezt magától értetődő lendület és vidámság közepette.”